Førstereis over vidda -Marte Lerkelund

By Magnus Parmann • Apr 10th, 2012 • Category: nyheter

Et litt sent reisebrev fra kite.no sin side:-)

Jeg har kitet noen år nå, og har tenkt en stund på at jeg trenger noen nye utfordringer på den fronten. Jeg var derfor ikke så vond å be da Kristin Lippe ringte og lurte på om jeg ville være med å kite VAKE i år. Yes, tenkte jeg, den perfekte unskydningen til å skaffe seg tur utstyr og utforske en ny side av kitesporten. Vidda er jo så eventyrlig vakker og jeg har lenge tenkt på at det ville være fantastisk å krysse Hardanger vidda med kite.
VAKE krever forberedelser, mye mer forberedelser enn jeg hadde forestilt meg. Iallefall når man aldri har kitet med ski, navigert med GPS eller dratt en pulk. Ikke har jeg ligget i telt på vinteren heller….
Jeg startet med å planlegge hvordan jeg kunne skaffe alt utstyret jeg trengte uten å ruinere meg, turutstyr er dyrt. Joa, mamma og pappa hadde den gamle fjellpulken på hytta, den kunne jeg låne. check
Ski…rådene var mange, rando ski…dyrt, slalomski og fjellski…dyrt og kronglete? telemarkski…hm, kan ikke stå på telemark. Endte med å låne rando ski og feller av Marianne (tusen takk :-) og kjøpe brukte støvler av Trude.

Fikk testet å kite med ski….hvor F er bremsen på dette greiene? Gikk overraskende greit etter en dag med intens trening på Ørteren, optimismen stiger….prøver litt med tom pulk…faste drag /tau drag…faste drag virker ok, iallefall med tom pulk….

GPS…hmm aldri brukt, har ikke gps i bilen engang. Er nok lurt å melde seg på et kurs tenker jeg. Som sagt så gjort. GPS kurs med DNT i Lillomarka er booket. Veldig bra kurs, vi vasser i snø, orienter og lærer masse…får dilla på geocaching, nerdete men overraskende morro! De neste lufteturene med bikkja blir brukt til å spore opp geocacher i nærområdet.

Vi skal på vår første treningstur, planen er å kite fra Finse til Haugastøl. Ruta er plottet på nyinnkjøpte gps’er og vi tar toget mot Finse fredag kveld…det er meldt storm. Vi går av toget på Finse, det ER storm…og masse snø. Bra trening tenker vi og setter opp teltet i snøstrom 50m fra finsehytta :-)

Lørdagen våkner vi til strålende sol og perfekt vind. Vi rigger kitene og gjør oss klare for avreise. Det er altfor lite plass i fjellpulken, Kristin ender opp med å måtte ta endel av mine ting, det funker jo ikke. Her må det justeres før neste tur…..
Vi suser over Finsevann og innover vidda, for et eventyr og for en naturopplevelse, hvorfor har jeg ikke gjort dette før? Det er variert terreng på turen. Jeg innser at jeg ikke aner hvordan man svinger med slalomski, kite og pulk i nedoverbakker. Det går altfor fort….. Kristin strever også med pulken i nedoverbakkene, til tross for at hun faktisk vet hvordan man kiter med slalomski i nedoverbakker. Hun kiter med parispulker og taudrag og får seg en noe ufrivillig flyvetur mellom kite og pulk. Kiting gjennom et pass med altfor mye vind går overraskende greit. Jeg innser at liker den gamle fjellpulken jeg, føles ukomplisert å få med seg, ikke setter den seg fast i hull heller…
Turen fra Finse til Ørteren er unnagjort på noen få timer, og vi kan suse vinkende inn mot Ørteren og kjentfolk. For en fantastisk følelse, vi klarte det!
Veien er stengt og Terje har kjørt bussen opp på vidda. Perfekt, skyssen er sikret ned til Hauastøl og en bedre middag :-)

Søndag er det ingen vind. Jeg erkjenner at jeg har glemt hvordan man står på slalom siden sist jeg gjorde det for 15 år siden, og får med meg de andre på å stikke i bakken. Ved hjelp av gode instruktører kommer en viss erindring om hvordan det skal gjøres tilbake, og jeg innser at mye har skjedd på skifronten siden siste jeg sto på slalom. Skiene svinger av seg selv, og jeg koser meg :-)

Vår første treningstur på Hardangervidda er over. Nå skal jeg hjem og modde utstyr, kjøpe en varm sovepose og alt annet jeg innså at jeg manglet, trene masse og plotte ruter for neste treningstur. Takk for en fantastisk tur og erfaring til Kristin Lippe og Joachim Wille :-)

Turer over vidda anbefales på det sterkeste! Følg oss under VAKE på www.vake.no

mvh Marte på team Dragekvinner sponset av Fluid

Skrevet av: Magnus Parmann, 10-04-2012 klokken 12:50
Email this author | All posts by Magnus Parmann

Leave a Reply

viagra online without prescription