Notice: Trying to get property of non-object in /nas/content/live/kite/wp-content/themes/shaken-grid-premium/functions/custom-excerpts.php on line 8

Notice: Trying to get property of non-object in /nas/content/live/kite/wp-content/themes/shaken-grid-premium/functions.php on line 241

Aloha from Cold Hawaii

Posted on 20. October 2016 by Simon Eia

Blogginnlegg fra teamkjører Hege Homstvedt

Sommeren kom nesten litt som julekvelden på kjerringa i år. Med en litt hektisk vår, var ikke sommerferien planlagt i detalj. Fordelen var jo at da at man kunne være litt spontan…innenfor visse rammer selvfølgelig. Vær- og vindmeldinger ble nøye gransket omtrent samtidig som bilen ble pakket full av alt vi eide og hadde av utstyr. En kiter og en windsurfer på tur, betyr ganske full bil. Målet ble peilet ut og kompassnålen pekte mot Danmark, nærmere bestemt en liten by på nordvest kysten i Thy; Klitmøller. Siden 1980-tallet har området vært populært for bølgesurfere, men er i dag også en destinasjon for alle mulige vannsporter, særlig for oss som er glade når vinden blåser. Området har blitt døpt til Cold Hawaii og har hele 31 surfespoter som strekker seg fra Agger Tange til Hanstholm i nord. Med SuperSpeed fra Larvik er turen ganske enkel og kort fra Oslo. Om man tar båten om morgenen, kan man rekke frem og være på vannet på samme ettermiddag.

Danmark byr på en hel kystlinje med evig lange strender. Det var så mange steder vi ønsket å prøve og så liten tid. Ulempen med å reise når alle andre gjør det, er jo at rimelig overnatting ikke er like lett å oppdrive. Løsningen ble noen dager på et rimelig hotell i Thisted og resten med Airbnb like utenfor Klitmøller. Der var vi så heldige med å finne et koselig hus, at vi nesten vurderte å flytte inn for godt. Dette ble vår base og utgangspunkt til ulike spoter.
Første dag var vinden sterkest og best lenger syd, så vi satte oss i bilen og forlot Cold Hawaii for Hvide Sande. Siden uka så ut til å by på mest bølgekiting, valgte vi å tilbringe dagen på flat vann på Hvide Sande Nord, rett ved kabelbanen og Westwind butikken. Siden været var litt surt og kaldt, var det deilig å ha et sted med garderobe å skifte i, og kaffebar hvor man kunne kjøpe litt varm drikke. Selv om Kitemekka påstår at denne spoten fungerer på alle retninger fra NV til S, så vil jeg nok anbefale den mest på sørlige vindretninger. Nordavinden gjorde spoten veldig gusty og litt trøblete til tider. Ikke gjør som oss og tro at VISA fikser alt: om du ønsker å parkere innenfor bommen, husk å ha med 25,- i mynter eller kjøp polett på butikken (før den stenger!), ellers blir du stående.
Cold Hawaii er et område som er populært for surfere, det betyr jo at spotene langs kysten byr på bølger. Størrelsen og kvaliteten på bølgene vil variere, slik det er med vær og vind. Klitmøller er en veldig liten, og koselig havneby som surferne har satt sitt preg på. Det er god og avslappet stemning i byen. Det fins noen få caféer/restuaranter og butikker der med surfeutstyr og klær designet av lokale folk. De gjør sitt beste til å skape god Hawaii-steming på sin måte. De har til og med sitt eget ølmerke fra bryggeriet i Thisted.

Spoten ved i Klitmøller fungerer best på V-SV vind. Vindsurfere og kitere deler på plassen ut mot havet, mens bølgesurferne og surfeskolen holder stort sett på lenger inne i bukta nærmere sentrum. Vi var heldige og fikk sol og sterk vind, med bølger på 2-2,5m høye. Det var relativt god plass mellom bølgene og ikke så mange på vannet, og det ble en helt topp dag.

Nord for Klitmøller ligger Hanstholm, en liten by (les: tettsted) preget av fiskerinæring. Vi opplevde stedet som ganske søvnig og ikke i nærhet så sjarmerende som Klitmøller, men den har en veldig bra bølgespot; kalt “Middels”. Den ligger helt i enden av veien når man kommer kjørende fra havna. Noen vil påstå det er et av Danmarks beste bølgespoter. Det er langt mellom bølgene og de får gode, store bølger. (Fungerer på vindretning V-NV.) Mange tyske vindsurfere har oppdaget dette, og er der med sine bobiler. Det er godt med plass og her kan man virkelig boltre seg på vannet. Nede på stranda er det en god del skarpe steiner, så det er best å rigge og launche på gressplenen litt ovenfor, noe jeg smertelig erfarte (les rift i kiten).
Nørre Vorupør ere n av spotene vi ikke fikk testet, da vinden ble så og si borte neste dag. Men vi tok en tur for å se på stedet likevel. Jeg er litt usikker på om det var feriekaoset som rådet der som gjorde utslaget, men det var den stranda jeg var minst tiltrukket av på turen. I tillegg til masse badeturister og folk, ligger det mange små fiskebåter på stranda. Disse blir trukket til havs av et finurlig system med kjettinger som ligger delvis skjult i sanden. Når disse strammes opp og løfter seg opp av sanden, er det ganske risikabelt å rigge seg til med masse utstyr i nærheten. Man må være nøye på hvor man plasserer seg, eventuelt flytte seg litt lenger nord på stranda  og unna byen. Vi tok turen til Vandet Sø isteden, det er en liten innsjø øst for Klitmøller. Det ikke tillatt å kite der, men den lokale windsurf-klubben har gjort dette til sin base. De har bygget en brygge ut i vannet som gjør tilgangen veldig enkel. Det er langgrunt og et ypperlig sted for nybegynnere eller de som ønsker å øve på teknikk på en lettvindsdag.

Etter flere dager med kaldt vær, kom sola frem igjen. Den siste dagen dro vi nordover for å kite, da vi likevel skulle den veien mot båten. Kandestedene ligger på Skagen, helt nord i Danmark. En fantastisk lang og bred strand med høye sanddyner. Her hadde vi godt med vind og pene, snille bølger. Det eneste man skal være litt obs på her er biler(!) som kjører på stranda og noe undervannsstrømmer. Vi hadde uendelig med tumleplass, og ikke en eneste annen kiter eller windsurfer i sikte. Av alle stedene, var dette min desidert største favoritt. I tillegg vil jeg sterkt anbefale et stop innom sjarmerende Hjorts Badehotell som ligger like ved. De serverer nydelig brunsj i hagen og er absolutt verdt et besøk.

Etter en knapp uke med vind, bølger, sol og øl kan vi konstantere at det er “dejlig” å være kiter og windsurfer i Danmark. Så heldige vi er som har Hawaii bare en kort båtreise unna….bare husk å ta med litt mer enn badeshortsen. Som de sier: “It´s like Hawaii, only colder.”

 

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *