ProdukttestTeam Fluid

En bølgekite av de sjeldne

Teamkjørerne Hanna, Ida og Helle har valgt Ozone Reo som sin foretrukne kite. De holder til i Stavanger, bølgekiternes mekka. Her er hva de har å si om kiten: 

Ozone Reo har siden av lanseringen av V1 (første versjon av Reo) vært kjent for å være en av de bedre bølgekitene på markedet. Når versjon 5 ble lansert i vinter var det mange som undret seg over hvilke forbedringer Ozone hadde klart å trylle frem denne gang.

Ozone skiller seg fra andre kitemerker ved at de ikke lanserer årsmodeller. Ozone opererer med versjoner, og lanserer ikke en ny versjon før de virkelig har kommet med en oppgradering. Vi var derfor spente på hva de hadde funnet på denne gangen.

Det siste halve året har vi vært så heldige å fått leke oss med denne kiten, både på land og på snø, og vi kan skrive under på at den funker. Og dét meget bra. Her kommer svarene på hvorfor vi digger Ozone Reo V5.

Hanna og Helle velger sykkel til stranda.

På bølger og ned fra fjell

Like god på land som på vann. Første gangen vi testet kiten var på Haugastøl i vinter. Det blåste 3-4 m/s, sola strålte og det var 10 cm lett pudder. Mens de andre lekte seg med Ozone Chrono cruiste vi rundt med Reo V5 12 kvm. Til og med Ozone-kongen selv, Håkon Mæland, var imponert over hvor godt den fløy i nesten ingen vind.

Kiten trakk oss overraskende greit opp på de små toppene rundt Dyranut og driftet lekende lett ned fjellsiden mens vi konsentrerte oss om å få maks ut av det som fantes av pudder. Til tross for at vi lekte oss med en 12 kvm denne dagen, opplevde vi Reo V5 som veldig responsiv på baren også i såpass stor størrelse.

Ida Lundby leker seg ned fjellsiden med Reo Foto: Håkon Mæland.

Flyr bra i alle forhold

For at en kite skal fly i lite vind samt drifte maksimalt vil man ha en så lett kite som mulig. Reo V5 er lettere enn noensinne, hvor blant annet struttene har gjennomgått en stor endring fra tidligere år. Dette bidrar også til at kiten er en bra kite å velge på lettvindsdager med foilen under beina. 

Ozone Reo er kjent for sin karakteristiske “pivot turn”. Det vil si at den så og si dreier på en 5’er, rundt senteret av kiten, uten å generere alt for mye kraft ut av svingen. En slik måte å fly på lar deg lett loope kiten opp en fjellside eller trekke deg perfekt inn på en bølge uten at kiten genererer for mye kraft og trekker deg av surfebrettet eller bølgen.

Helle og Ozone Reo i sitt rette element.

De siste ukene har høsten kommet for fullt på Jæren. Lavtrykkene og regnet ruller inn over land, og gir ofte veldig gusty vind. På dager som dette har Reo V5 vist seg å takle gust med god stil. Bunndraget i kiten er ikke ekstrem og når det plutselig guster 5 m/s mer, fungerer depoweren veldig godt. Det er simpelt og effektivt samtidig som kiten flyr like godt med maks depower.

Variasjon i bridle setting – optimalt for nordiske forhold

Den største og kanskje beste forbedringen for oss her i Norge som ikke alltid kiter bølger over hodehøyde i cross offshore eller sideshore vind, er det nye VBG-systemet (variabel bridle geometry). Det vil si at det er to ulike justeringsmuligheter på bridelsene.

Den innerste knuten (nærmest leading edge) er optimal for cross-off til offshore vind, da kiten vil fly lengre ut mot vindvinduet. Flytter du bridelsen ut til ytterste knute vil kiten plassere seg litt lengre bak i vindvinduet. Dette gjør at når man kiter bølger i cross- onshore vind, vil kiten ha litt mer bartrykk og fly bedre gjennom vindvinduet. Da skal det mer til for at kiten mister kraft, og man slipper å loope kiten mye. Når nordvest-vinden treffer Jæren og bølgene ruller inn mot kysten er det ingenting som føles mer riktig.

Helle viser hvordan det ser ut når linen er festet på ytterste knute.

Ryktene sier at Kai Lenny (en av verdens beste vannsport-uttøvere) valgte å kjøpe et sett av Ozone Reo, før han i senere tid ble sponset av Ozone. Det er ikke uten grunn at Kai Lenny har valgt å kite med Ozone Reo V5 når han kitesurfer bølger i verdensklasse. 

Har du lyst til å teste Ozone Reo V5? Send @west.coast.stories en melding på Instagram eller spør oss når du ser oss på en eller annen strand på Jæren. Vi har mye mulig et triks eller to til deg også, om du er gira på å komme i gang med bølgekiting.

Hanna, Ida og Helle.

Les også: “De beste bølgespotene i Norden”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *