ProdukttestTeam FluidUtstyrstips

Kald bølgekiting i Sverige

Teamkjører Iris Straume var og testet forholdene i Rullsand (også kalt Brämsand) på østkysten av Sverige. Med seg hadde hun surfebrettet Naish Skater som hun skulle teste for første gang.

Væreldingen meldte 10-15 m/s, snø og temperatur rundt 0 grader. Ikke akkurat trivelige forhold å gå ut i, men når man først har drasset med seg alt kiteustyret på tur, skal ikke litt surt vær stå i veien. Jeg hadde aldri kitet på Rullsand før, men se.kiteforum.com viste at dette var stedet å dra til hvis man er på søken etter bølger i vind fra N/NØ.

På parkeringsplassen møtte vi noen barske karer i tørrdrakt som hadde kjørt i flere timer i håp om å kite bølger på den lovende værmeldingen. Dette var hardbarka kitere som hevdet at de kitet året rundt, og godt pakket i tørrdrakt, votter og boots, tydet alt på at de ikke skrønte. De hadde også med voks til surfebrettet, som jeg hadde glemt selv. Med tydelig skepsis til om jeg var rustet nok for forholdene (der jeg smilte søtt iført min lilla 5/4 våtdrakt og nye surfebrett fortsatt pakket i plast), observerte de meg nysgjerrig mens jeg prøvde å vokse brettet mitt så nonchalant som mulig.

Krevende forhold

Ute på stranden var det tydelig at dette ikke var dagen for hverken nybegynnere ikke-lokalkjente til å prøve seg på bølger. Den litt østlige vindretningen gjorde at vinden i bukta var ekstremt gusty, og for å komme seg ut til bølgene måtte man passere et minefelt av steiner strødd i alle retninger. Noen synlige over overflaten, og noen som kun var synlige hver gang vannet ble trekt tilbake av en kommende bølge.

Å prøve å komme seg forbi steinene i gusty vind viste seg å være en såpass avskrekkende opplevelse at jeg ga opp etter at et par gust kastet meg av surfebrettet og faretruende nære steinene. Skamfullt kitet jeg tilbake til land, og hoppet rundt på land for å holde varmen i håp om at vinden skulle stabilisere seg. En time senere hadde vindretningen blitt mer nordlig, og jeg bega meg utpå igjen.

Klønete manøvrer på et “snilt” bølgebrett

Jeg klarte å komme meg forbi bukten og ut i de større bølgene, og når de første sjokkene av å få iskalde bølger slått over meg hadde gitt seg, klarte jeg å kite inn på noen fine bølger. Naish Skater viste seg å være et veldig tilgivende brett som var lett å kutte oppvind med, og veldig tilgivende i mine noe slappe cuts og klønete transitions. Å ha et tilgivende brett i litt rotete bølger og iskaldt vann (som forvandler enhver top notch kiter til en skjelvende kløne) gjorde at jeg hadde det mye mer gøy enn om jeg hadde hatt et mindre tilgivende, men smalt, elegant storbølge-brett.

Jeg har tidligere kitet bølger med Cabrinha Proto, som jeg har vært fornøyd med, men Naish Skater viste seg å være et bedre brett for mitt nivå. På små til middels store bølger fungerte brettet som en drøm. Dagen etterpå fikk jeg også testet brettet i mindre vind, underrigget på en 7’er, og der andre brett har hatt for dårlig flyteevne til å kite toeside med lite kraft fra kiten, overrasket Naish Skater å holde både fart og høyde når jeg gikk inn mot en bølge toeside.

Loop kiten for fart ned bølgen

Begge dagene brukte jeg F-one Bandit 7m som kite. Jeg har vært veldig fornøyd med kiten når jeg har kjørt freestyle med twin-brett, men hadde ikke prøvd den i bølger før nå. Nå skjønner jeg hvorfor F-one Bandit hevdes å være den beste “one quiver kite”, med andre ord en kite for alle forhold og stiler. På bølger foretrekker jeg en responsiv kite som looper “snilt”. Jeg prøvde å loope kiten i transitions og i top turns på bølger, og var positivt overrasket over å få en jevn akselerasjon i farten i stedet for et aggressivt drag. Bandit er også mye mer responsiv enn det en ren freestyle kite er, som gjør den enklere å håndtere i bølger.

Jeg har tidligere kitet i større bølger i Peru med et surfebrett som krevde mer enn det ga til en noob bølgekiter som jeg var den gang. Nå som jeg har opplevd hvordan det er å kjøre et litt bredere og tilgivende brett, vil jeg definitivt foretrekke det fremfor et high performance brett lagd for større bølger.

Tips for en som vil prøve seg i bølger

  • Velg et litt bredere kitespesifikt surfebrett som flyter bra.
  • En kite som responderer raskt og som gir et jevnt drag er å foretrekke. Gå for en ren bølgekite hvis du er kresen, men for de fleste vil en hybrid eller deltaformet kite være bra nok.
  • For kalde forhold her i nord høst/vinter anbefales neoprenvotter (holder varmen bedre enn hansker) 3 mm eller mer, neoprenboots 5 mm og hoodie som dekker halsen.
  • 6 mm våtdrakt eller tørrdrakt. En racer jacket til å ha over våtdrakten holder varmen enda bedre.

Stikk innom Fluid for tips og hjelp eller sjekk nettbutikkens neoprenklær og brett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *