ProdukttestTeam Fluid

– Leken, eksplosiv og presis

AMP er den nye freestyle-modellen til Ozone. Sigurd Klaveness Toverud og Iris Straume har begge valgt å kjøre AMP denne sesongen, og dette er deres dom av kiten:

Sigurd Klaveness Toverud

Nylig bestemte jeg meg for å skifte merke, fra Cabrinha til Ozone. Jeg har rett og slett veldig sansen for hvordan ozone gjør ting, og utstyret som kommer ut av dette. For eksempel gir de kun ut utstyr når de faktisk har vesentlige forbedringer, i motsetning til normen innen kitebransjen. Når jeg skulle velge kiter til mitt bruk, var valget lett. Slik jeg tolker det, skal AMP være en kite som mange vil ha det gøy med, samtidig som den kan forvandles til en høytytende freestylekite på få minutter. Konverteringen mellom 4-liners og 5 liners oppsett er den sentrale egenskapen som muliggjør dette. Jeg har flydd kitene i de fleste forhold på snø denne vinteren, både med 4 og 5-liners oppsett, og har rukket å gjøre meg opp en mening basert på dette.

I 4-liners modus er dette en veldig brukervennlig kite. Den relauncher enkelt som bare det, har god depower og takler ustabil vind like godt som det meste annet av kiter. Den gir deg topp feedback gjennom baren, og bartrykket verken for mye eller for lite. Opp og nedrigg går like lett som alle andre moderne 4-liners tubekiter. Brukervennligheten er altså ikke noe å si noe negativt om, du får en kite som ikke er noe vanskeligere å bruke enn feks Ozone Enduro. Her får du altså den gode følelsen som bare en C-kite kan gi deg, uten ulempene. Unhooked ble jeg positivt overrasket, den gjør jobben med glans og gir deg progresjonsmuligheter helt til du skal begynne å gjøre handlepasser i lufta. Videre derfra vil 5-liners modus være mer gunstig. Ved å fungere som en kompomissløs bro mellom to kategorier av kiter, er AMP helt unik. Hvis jeg må sammenlikne AMP i 4-liners modus med noe annet jeg har prøvd, så er Cabrinha FX eller Naish Dash begge ganske nærme begge to, med små forskjeller selvsagt. Leken, eksplosiv og presis, akkurat sånn jeg vil at en kite skal være.

Første session med Ozone AMP den 14. mars. Foto: Linda Viktoria Olofsson

Stiller du om kiten til å fly på 5 liner, skjer det kort sagt mye. Den endrer karakter totalt, og blir i ennå større grad et presisjonsintrument for å gjøre store triks hvor du trenger eksplosiv pop, mye slack og mye forsinkelse i styringen, slik at kiten holder seg stabil gjennom trikset. Sammenlikninger her vil bli nærmere Airush Razor, Naish Torch og Cabrinha Chaos. Denne rollen spiller AMP også helt rått, og det er ikke annet å si enn at Ozone har gjort et godt stykke arbeid. Det skal nevnes at en 5-liners C-kite medfører at man må ofre noe brukervennlighet. Lettvind, særlig kombinert med ustabil vind, er ikke forhold denne kiten trives spesielt godt i sammenliknet med feks en Ozone Enduro. Men tar du den derimot ut i gode forhold, blir jeg overrasket om du ikke kommer inn med et stort smil!

Iris Straume

Første gang jeg prøvde AMP var da jeg skulle delta i NM i freestyle på snø. Jeg hadde en Ozone C4 10 kvm (tidligere freestyle-modellen til Ozone før AMP ble lansert), og en AMP 13 kvm. Det var skiftende vindstyrke, så jeg byttet kitestørrelse et par ganger i løpet av dagen.

Jeg var veldig positivt overrasket over at AMP’en i 13 kvm ikke var et seigt beist å styre som er min tidligere erfaring med C-kiter, spesielt de over 9 kvm. Jeg har prøvd C-kitene til Cabrinha,  F-one og Naish, og når det gjelder responsivitet og styrefølelse er AMP heldigvis nærmere en modifisert C-form lik Cabrinha FX og Naish Dash. Jeg har kjørt C-kiter som har både tungt bartrykk og veldig lett bartrykk. AMP ligger seg midt i mellom, som jeg liker da man får en mer direkte kite-til-bar følelse uten å måtte risikere senebetennelse.

Iris Straume satser med Ozone AMP på NM i snøkiting. 

Da jeg kjørte AMP 13, var vinden veldig av og på, som vanligvis gjør det vanskelig å få en bra pop for unhooked triks. Overraskende nok, gå AMP’en meg nok høyde og trykk til å kunne fullføre triksene selv i lite vind, og mine middels bra pop i hardpakket snø. Den er samtidig lett å relaunche, som man sjelden opplever med C-kiter i store størrelser.

AMP gir også god respons når man skal booste sendte hopp. Dessverre turte jeg ikke gjøre noen megaloop med en 13, så det gjenstår å se hvordan AMP’en er å loope i luften. Jeg har en mistanke om at den ikke kommer til å skuffe. Det er tross alt go-to kiten til Ruben Lenten.

I forhold til C4 må jeg ærlig innrømme at det var ingen a-ha opplevelse, samtidig som jeg tør påstå at AMP var hakket mer eksplosiv i popen, og ga litt mer løft. Det blir spennende å prøve AMP i andre forhold, men foreløpig er jeg veldig fornøyd. For en kiter som meg, som gjør en blanding av hooked-in og unhooked triks, så har denne kiten vært en fryd å kjøre.

Personlig foretrekker jeg en kite som er responsiv, men som samtidig holder seg stabil i luften under triks. Det er er også en fordel at kiten fungerer bra i bølger og gusty vind. Tidligere har jeg måttet legge kompromiss på rene unhooked-egenskaper til fordel for en kite som er mer allround. Det som er så fint med AMP og andre lignende 4-liners freestyle kiter, er at man kan bruke samme kite i bølger såvel som til freestyle. Fordelen til AMP er at man har friheten til å kjøre den med 5 liner for å optimalisere den mer for unhooked.

Det skal sies at den store chickenloopen som man får på wakestyle baren gjør at man har en del mindre barvandring å gå på. Man får ikke like my depower ved å slippe ut baren, og det er heller ikke mulig å dra baren helt inn mot kroppen. Jeg vil anbefale de som ikke har behov for en gigantisk chickenloop å velge den vanlige baren med liten chickenloop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *