AktueltArrangementerUncategorized

Ragnarok og kravstore nordmenn

Det verdenskjente racet imponerer kitere fra hele verden med helt enestående natur og et arrangement som kiteverden ikke har sett maken til. Det er den største begivenheten kitenorge har, men likevel er det mange norske kitere som ikke melder seg på. Hvorfor?

Årets vakreste begivenhet

Det er 9. gang Red Bull Ragnarok går av stabelen på Hardangervidda i begynnelsen av April. Ragnarok, som er kjent for å være det største, tøffeste, men også det vakreste kiteracet, har lenge vært den største begivenheten for hobbykitere så vel som profesjonelle utøvere.

Det er ingen kvalifisering for å delta på racet, men for å gjennomføre blant de beste kreves mot, beinhard viljestyrke, utholdenhet og en dose erfaring med kiting i terreng. Gang på gang har vi sett verdensmestre i freestyle og big air stille til start i godt mot, men som har måttet si seg tapt i kampen mot naturkreftene og mer erfarne snøkitere.

Myter og historier fra konkurransen har spredt seg fra Norges grenser til hele verden, og de siste årene har billettene vært utsolgt sekunder etter at de har blitt lagt ut. I år har basen flyttet til Ustedalen Resort, og det gjøres plass til totalt 350 deltakere.

Og her *trommevirvel* kan du sikre deg billetter til konkurransen: www.redbullragnarok.com

Foto: Kyle Meyr/ Red Bull Content Pool

Kitere fra hele verden kommer år etter år

Det er lite nordmenn liker bedre enn å utfordre seg selv – spesielt det å frivillig oppsøke barske forhold i norsk natur. Likevel er det mye som tyder på at mange nordmenn ikke tør å utfordre seg selv i kitenorges største begivenhet. Dette til tross for at det befinner seg på favorittdestinasjonen til mange snøkitere.

Mens kitere fra verden over flyr lange distanser for å teste utholdenhet og evne på Norges velkjente Hardangervidde, kvier nordmenn seg for å investere for mye tid og penger, også når det gjelder verdens tøffeste og begivenhetsrike kitearrangement på snø. Dedikerte kitere fra spesielt Tyskland, Østerrike og Canada trener målrettet i flere måneder for å forberede seg til årets store konkurranse, og betaler i store summer for å komme seg til snø- og vindparadiset Hardangervidda.

Hvor er de norske kiterne?

Er nordmenn for bortskjemte med norsk natur til at vi ikke synes det er spesielt nok at Red Bull arrangerer verdens største race på snø i vårt hjemland? Eller er vi blitt for komfortable med å tro at vi er best, når vi i realiteten ikke har hatt en norsk kiter på førsteplass siden 2015 da Linda Viktoria Olofsson vant klassen for brett.

Mange norske kitere er muligens fornøyde med å suse bekymringsfritt rundt på norske vidder, uten å måtte utsette seg for farer og utfordringer. Men for noen er det lite som slår kicket en får av å slå hundrevis av kitere i verdens hardeste kiterace. Allikevel er det som om innsatsen nordmenn investerer ikke helt kan måle seg med den innsatsen som legges ned av de over hundretalls kiterne som kommer utenlands fra.

Linda Viktoria Olofsson på Ragnarok i 2017. Foto: Mats Grimsæth/ Red Bull Content Pool.

Hvorfor vi bør delta

Det norske kitemiljøet vokser stadig, og lokalt engasjement for sporten bidrar til at vi har flere spoter vi kan boltre oss på både sommer- og vinterstid. Noen små kitekonkurranser arrangeres, men dessverre er det fortsatt sånn sporten fortsatt lider av midreverdighetskomplekset; hvor vi må forhandle oss frem til retten om å bruke norsk natur fritt.

Om vi ønsker å spre sportens popularitet og renomé, må aktørene innen sporten gjøre mer enn å holde kurs og samlinger. Store merkevarer som Red Bull gir oss muligheten til å vise hva kitenorge har å by på. Stiller vi mannssterke i konkurranser som NM, Vake og Red Bull Ragnarok, vil markedet for slike konkurranser vokse, og vi kitere vil dermed få en bredere arena å boltre oss på.

Flere konkurranser og mer blest rundt sporten vil lettere friste unge kitere inn i miljøet. De fleste vil villig innrømme at det ikke er like gøy å kite alene på Verket som når det er en gjeng tilskuere som kan se de nye triksene dine. Unge kitere blir motiverte av å se erfarne kitere gjøre kule triks – enten det er på den lokale kitespoten eller i en stor konkurranse.

Deltaker som jubler i det han passerer målstreken. Foto: Mats Grimsæth/ Red Bull Content Pool.

Lite som skal til

Heldigvis er det sånn at du ikke trenger å være en verdensmester i kiting for å delta hverken i NM, Vake eller Ragnarok. Det kreves at du kan styre en kite og ta deg frem i vinterterreng, men alle får lov til å starte, og de fleste syns at det er en fantastisk opplevelse å delta selv om de ikke går for gull.

Det som er det morsomme med Ragnarok er at selv en mindre erfaren kiter kan nå høyt i konkurransen om de er sta nok til å ikke gi seg når det blir tøft. Linda Viktoria Olofsson hadde bare kitet i ett og et halvt år da hun vant, og det som førte henne til topps var en god dose viljestyrke og pågangsmot. Hun hadde to vintersesonger bak seg som kiter, men hun hadde verken racekite eller racebrett som de mest rutinerte racerne har.

Du trenger hverken raceutstyr eller mye erfaring for å delta. For de fleste er Ragnarok et gøy og begivenhetsrikt arrangement der snøkitere fra hele verden samles for å vise hvilke fantastiske muligheter vi sammen kan skape med sporten vår.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *