Team Fluid

Snøkiting del 10: Valentin

Velkommen til del 10 i serien om snøkiting. Sistemann ut til å fortelle om sine beste tips og erfaringer på snø er gærningen Valentin Launay.

1. Hvor kiter du mest? 

Jeg kiter som oftest på Haukeliseter, da det er den beste plassen å snøkite på som ikke er alt for langt borte fra Stavanger. Tidligere år har jeg ikke pleid å kite så mye på snø pga at jeg har spilt ishockey om vinteren, men denne vinteren vil jeg bruke mere tid på fjellet!

Har også hatt tre turer til Hardangervidda for å delta i Redbull Ragnarok nå de siste tre årene, og der finnes det uendelig med muligheter for å kite på alle vindretninger – noe som gjør at man kan finne ekstremt gode forhold!

2. Hvor er det beste stedet du har snøkitet?

Den beste plassen jeg har snøkitet på må være Haukeliseter på en god dag med masse pudder. Og når jeg mener masse pudder, så er det slikt at man nesten er innestengt på hytta grunnet for store mengder snø!

Da har man som regel hele innsjøen foran Haukeliseter dekket med masse deilig pudder, og man kan fort ta seg muligheten til å kite opp til for eksempel Kista, noe som er den kjekkeste plassen jeg vet om når det blåser masse, og det i tillegg er masse nysnø.

Du kan man kite opp og ned fjellet hele dagen og tegne linjer i snøen. Du kan kanskje kite opp og ned fjellet 15-20 ganger på samme tiden som de som går topptur bruker på én tur opp og ned.  Det er da man elsker å ha en kite som drar deg opp fjellet, istedenfor å være nødt å gå opp.

3. Tips for dagsturer eller lengre ekspedisjoner

Mitt beste tips for dagsturer når man bor i Stavanger er å følge med på værvarselet gjennom hele uken. Finn ut av hvor snøen er best, og hvor vinden blir best for dagen/helgen.

Noen ganger holder det å kjøre til Hunnedalen som er cirka en times kjøretid fra stavanger. Da har man faktisk muligheten til å kombinere en dag på snø, og i løpet av samme dag, kite på vannet på Jæren!

Ellers er det alltid fint å dra opp til Haukeliseter for helgen dersom det er meldt fine forhold. Da kan det ofte lønne seg å ta seg fri på fredagen eller mandagen for å få mest mulig ut av turen.

4. Hvilken kite bruker du mest på snø? Hvorfor?

Så langt har jeg brukt Ozone Enduro v2 mest på snøen, Men også fått kjørt med F-one Halo under Redbull Ragnarok 2019. Enduro er fantastisk i snøen da den flyr veldig fint i alle vindstyrker, enten det er lav vind eller full storm. Kiten tar enkelt høyde og kjører også bra medvinds.

Er veldig glad i Enduro da det er den kiten jeg alltid bruker på vann, og den leverer like bra på snø! F-one sin Halo foilkite var helt ny da jeg testet den, da den ble lansert tre dager før Ragnarok. Og det var også første gangen jeg prøvde en foilkite.

Jeg har lite erfaring med hva som er bra og dårlig med en foilkite, men denne var overraskende enkel å fly, relaunche, og race med. Haloen kjører utrolig fint i lave vindhastigheter, tar helt sinnsykt med høyde, og hopper høyt – noe som jeg liker!

5. Tips for flest fine dager på fjellet

For å få mest mulig fine dager på fjellet så gjelder det å holde et øye med på værvarselet hele tiden. Skredvarsel er også noe som bør følge med på før man drar på tur da man ofte undervurderer faren for snøskred der man kiter.

Mine beste tips er å bli kjent med forskjellige områder, kjenne til hvor snøen samler seg på forskjellige vindretninger, følge med på mengden nedbør som har kommet de siste dagene, og hvor mye det har blåst før man tar turen opp! Da vet man ofte om det blir bra snøforhold, eller dårlige forhold..

Man kan også ofte spørre diverse hoteller eller skianlegg i området om hvordan snøforholdene er dersom man ikke vet hvordan været har vært de siste dagene.

God tur!