Team FluidUncategorized

Snøkiting del 4: Helle Løvseth

Velkommen til del 4 av serien om snøkiting. Hver onsdag presenterer vi en teamkjører og hans/hennes beste tips for snøkiting. Helle Løvseth har tidligere deltatt på Vake, og har gode tips å dele om langturer med kite.

1. Hvor kiter du mest på vinteren?

Jeg kiter mest på Haukeliseter. Så lenge det ikke er kolonne går det overraskende greit å komme seg til Haukeli fra Jæren.  Her har du alt du trenger innen kort avstand. Kitespoter uavhengig av vindretning og varierende og lekende terreng med både fjelltopper, små canyons og klipper. Er sikten for dårlig er Ståvatn utenfor setra en sikker vinner. Haukeliseter er et mekka for kitere fra Vestlandet og en treffer alltid kjente fjes.

2. Beste stedet du har snøkitet?

Hmm, jeg tror jeg må si Varangerhalvøya. Det var en litt annen form for kiting, med pulk og fokus på konkurransen (Vake). Da Hanna og jeg var med på Vake, ble det ikke så mye tid og rom for lek og moro med kiten, men likevel.

Det å kite på en vidde med havet i bakgrunnen, nesten så langt nord du kan komme; satt så dype spor i minnet at jeg vil definitivt si at det er det beste stedet jeg har kitet. Det var 15 cm lett pudder oppå en god bunnsåle den dagen vi startet fra Berlevåg: spente, nervøse og lettet over å komme i gang.

Jeg tror nok at alle følelsene som var i og utenpå kroppen den dagen var med på at opplevelsen ble til en av mine bedre dager med ski på beina og kiten i lufta.

3. Tips for dagsturer eller lengrenekspedisjoner?

Det er en ganske stor forskjell på om man skal på lengre tur eller på en ekspedisjon. For en dagstur er det viktig å med seg en sekk med nødvendig utstyr, for de “tenk om, hvis at” situasjonene som kan oppstå. Vinden kan dø eller løye, det kan bli tåke og dårlig sikt, og kan hende en må grave seg ned eller gå tilbake.

Dagstursekken bør inneholde det nødvendigste: feller, staver, gps, ekstra varme klær, mat, vann, vindpose og en spade. Pakk staver og spade ned i sekken og ikke la de henge på utsiden. Å miste en stav er det siste man vil – lykke til med å finne tilbake til den!

For ekspedisjoner er det viktig å ha med seg det nødvendigste og bittelitt til. Å kose seg på tur er viktig! Jeg har prøvd å kite på tur med bare en pulk og stivt drag. Det kan jeg ikke anbefale.

Mest sannsynlig vil pulken velte både en og to-tre ganger fordi vekten ligger litt for høyt i den, og når du da skal gå tilbake for å snu den må en løsne seg fra pulkdraget. Å gjøre det med votter på hendene er ikke lett skal jeg si deg.

Om du velger taudrag eller stivt drag er litt smak og behag, og det er både fordeler og ulemper med begge deler synes jeg. Personlig liker jeg et litt lengre taudrag som gjør at pulken henger et stykke bak meg når jeg kiter. To oransje parisepulker knyttet sammen er helt perfekt! Vekten fordeles utover et større areal og flyter godt oppå snøen.

Ta med en stor kite og en liten kite, så er du godt forberedt for både stille og storm. Jeg velger tubekite da det er den kiten jeg har og kjenner best til. En stor Ozone Reo eller Ozone Alpha er mitt råd da de flyr fint og trekker godt selv i lite vind. Ozone kommer også med ekstra linesett, som man kan montere på baren for de letteste vinddager.

4. Hvilken kite bruker du?

Jeg bruker Ozone Reo. Den flyr i all slags vind, den er leken og looper meg lett opp på fjelltopper. Nedover drifter den bra, og jeg får den beste ski- og pudderopplevelsen nedover fjellsidene!

5. Tips for flest fine dager på fjellet?

Ikke vær vær-kresen eller ha så høye krav til forholdene. Dra til fjells med kite og ski/brett helst uavhengig av værmelding. Ikke dra om det er meldt storm og det er snakk om liv og helse. Værmeldingen er bare en melding om et mulig vær som kan komme. Mest sannsynlig finner du vind og pudder i en grop eller canyon – selv om det ikke er meldt vind eller det har snødd på lenge. Er det ikke vind så gå en topptur eller ta en tur i nærmeste skitrekk.

En god opplevelse får man uansett, og blir det totalt katastrofe så har man i hvert fall en god historie!

Shit som jeg gleder meg til vinteren!