AktueltArrangementer

VAKE – Racet for de tøffeste

Kun 14 dager til VAKE, verdensmesterskapet i langdistansekiting, går av stabelen. Bare de tøffeste våger seg. En av de er Camilla Ringvold.

VAKE (står for Varanger Arctic Kite Enduro) er verdensmesterskapet i langdistansekiting som går av stabelen i Varanger, Finnmark i begynnelsen av april hvert år. Det er ikke alle snøkitere som fristes til å delta på et så prøvende race som VAKE, men de som deltar kommer gjerne tilbake år etter år.

Ingen andre kiterace i verden slår VAKE hverken når det gjelder distanse eller vanskelighetsgrad. Racet går fra tirsdag til lørdag, og deltakerne må ta med seg alt de trenger for å overleve fem dager ute i det fri. Ikke bare må de sove ute i nordnorsk vinterkulde, de må også kunne navigere seg frem i all slags vær og forhold, og gå lange strekker om det er for lite vind til å kite.

Camilla Ringvold fra VAKE I 2014, da hun teamet opp med Linn Jordal for konkurransen (bak i bildet, t.v.). Foto: Ingerid Jordal

Sammenligner du VAKE med Red Bull Ragnarok, kan du multiplisere Ragnarok med fire sammenhengende dager, erstatte godværs-kiterne med værbitte polfarere, bytte ut energibarene med en pulk full av frysetørket mat og glemme hotellopphold til fordel for iskalde netter i telt.

Det er til sammen 36 team som deltar på årets VAKE, og hvert team består av to personer. Det er flest deltakere fra Norge, Russland, Sverige og Tsjekkia, men også mange andre nasjoner deltar. Her kan du se hele deltakerlisten.

Camilla Ringvold er norges mest kjente ekspedisjonskiter. Hun har, blant mange andre meritter, krysset Grønnland med kite fire ganger, og i år deltar hun på VAKE sammen med Camilla Nore.

Hvorfor VAKE igjen? Har du ikke vært på nok kiteekspedisjoner?

VAKE er for meg mest en fin tur, med utrolig hyggelige mennesker i et helt vilt naturlandskap. Når jeg reiser på ekspedisjoner alene eller med gjester på Grønlandsisen er vi helt alene, ofte i mange uker der vi må klare oss helt selv uten å ha kontakt med omverden. Det fine med VAKE er at man får en liten følelse av hvordan det er å være på ekspedisjon, men med veldig mye bedre sikkerhetsmargin og litt kortere reisevei  – og veldig mye rimeligere også. Jeg tror aldri jeg kan få vært nok på tur eller reise på ekspedisjoner. Det er en fin måte å koble ut fra hverdagen. Legge telefonen bort og bare konsentrere seg om fem ting. Passe på at makkeren min har det fint, få i meg næring, sove, kite og nyte naturen.

Er det mange som deltar år etter år, eller gir de fleste seg etter første forsøk?

Utrolig mange deltar år etter år. Både for meg og Camilla Nore blir det 5. gang vi deltar på VAKE, men første gang vi deltar sammen. Det er koselig å se så mange kjente ansikter hvert år, og mye av grunnen til vi kommer tilbake er de som arrangerer og ikke minst naturen. Mange som deltar for første gang kommer igjen, men for mange er VAKE en engangsopplevelse. Det er en tøff tur. Til sammenligning, så kiter vi Red Bull Ragnarok 3 ganger om dagen – i 4 dager – med pulk i et mye mer krevende terreng!

Det kan være tunge strekninger i løpet av racet hvor deltakerne må gå til fots med pulk på slep. Her fra starten i Berlevåg 2016. Foto: Ekaterina Golitsyna

Hva er det som er så spesielt med VAKE?

Det er noe helt spesielt å kite langt oppe på fjellet, med utsikt over havet, gjennom dype daler, bratte fjell og store vidder. Den nordnorske gjestfriheten er også helt utrolig. Jeg elsker kontrastene som kommer med det å være med – fra å være total utslitt etter å ha kitet timesvis i kald motvind, til å cruise medvinds i pudder. Jage til fots opp fjellsider med pulken på slep, til å nyte utsikten over havet når du kommer opp og kiter videre. Alle deler av VAKE er konstrastfullt. Vi sover i gymsal, telt og hotel, spiser svett energibar fra jakkelommen og én festmiddag på Sirrka Gården. Vi fryser og svetter, kiter på is og i pudder. VAKE har jo faktisk nesten alt – inkludert et fantastisk crew.

Kan hvem som helst delta? 

Jeg må nesten si ja. Hvem som helst kan delta, men alle må forberede seg godt nok. Jeg har litt den filosofien at alle kan – men noen må øve mer enn andre for å bli klar. Så da går det litt på motivasjonen man har for å skulle være med. Når jeg ble med første gang så kunne jeg ingenting om å kite på tur i flere dager, men jeg var relativt god til å kite. Jeg ble spurt to dager før start om å fylle plassen til en som ikke kunne være med, og fikk meg litt av en tur – men hadde jeg hatt tid til å forberede meg hadde jo turen for både meg og makkeren min sikkert blitt enda bedre selv om den tøffe opplevelsen trigget noe i meg – og gjorde meg lysten på å være med igjen. Man får en mye finere tur om man har vært ute noen vinternetter før, og det kreves for å kunne delta. Det er bare 30 lag som får være med på hele turen gjennom nasjonalparken, så å stille uforberedt er en dårlig ide. Du må kunne ta vare på deg selv og makkern din – i ødemarken. Hjelpen kan være mange timer unna.

Racet er en makeløs naturopplevelse. Foto: Ingerid Jordal

Har du noen forhåpninger for årets race?

Ja selvfølelig – jeg skal kose meg. I år vil jeg bli mest fornøyd over å ha hatt en fin tur med Nore, enn å gjøre det bra resultatmessig. Men å være på tur med Camilla Nore har jeg vært før, og det er sykt moro – så jeg tror det skal gå veldig bra.  Det er ofte så mange små ting som avgjør racet. Liner ryker, pulkdrag brekker, bindinger blir ødelagt, kiter går fyken, vinden er sykt lokal – man skal ha en god dose flaks, rutine, og coolness for å gjøre det bra i VAKE. Er vi heldige så får vi litt av alle de tingene. Rutinen har vi egentlig inne, så vi får satse på litt flaks og skaffe oss litt coolness. Det blir også gøy å bruke litt andre kiter enn jeg tidligere har brukt. Jeg har alltid kitet vake med Cabrinha Velocity tubes – de er helt rå, men lages ikke lengre. I år skal vi kite med Ozone Chrono EXP foils – det blir fett. Mulig det blir en liten Cabrinha i pulken til de stormfulle dagene, men foilene er overlegne på dager med lite vind – så da kjører vi bademadrass i år.

Vil du oppfordre andre kitere til å delta neste år?

Jeg vil oppfordre alle kitere – om de har lyst – til å dra på tur! Om det er VAKE eller Hardangervidda, spiller ikke så stor rolle i første omgang. Men om du vil se noe vakkert, oppleve ville kontraster og se en fantastisk del av Norge i samme slengen, så bli med på VAKE. Har du planer om å krysse Grønlandsisen eller andre store strekninger med kite, er VAKE en fantastisk mulighet til å teste ut ekspedisjonslivet – men beholde sikkerheten. Og bare ta kontakt – jeg har noen gode triks opp i ermet som jeg gjerne deler. Sees til start!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *