AktueltUtstyrstips

Klar for vannsesongen?

Det er harde kår for kiterne som har startet vannsesongen. I Stavanger ble det rapportert drømmeforhold, men snø og sur vind. Tromsø kiteklubb hadde rekordtidlig åpning av spoten og varmebua 1. mai. Kitespoten er i et elveutløp som tar med seg smeltet snø og is ut i bukten, så vanntemperaturen er iskald.

Med andre ord er det ikke rette forhold for godværskiterne enda, men de ivrige har startet vannsesongen med et pang, og etter alt å dømme har de hatt gode vinddager.

Slik så rapporten ut fra teamkjører Karl Oskar Teien 1. mai på Jæren i Stavanger:

Unngå frosne tær

Skal du starte vannsesongen, er det en god idé å ha ta med dette for å unngå frosne fingre og tær:

 • Våtdrakt 6/4 mm eller tørrdrakt
 • Neoprenhansker/votter 3 mm eller mer
  Votter er varmere enn hansker. For de mest frosne anbefales 5 mm votter. To-fingersvotter er foretrukket for de som vil ha flere fingre å styre med.
 • Neoprensko 5 mm eller neoprensokker 2 mm hvis du kjører boots
 • Neoprenhette 2-3 mm
  Pass på at nakken er lang slik at du får den godt under våtdrakten. Hetter med et tynt lag merinoull på innsiden er å anbefale.
 • Termos med varmt vann som du kan fylle sko og hansker med når du er kald
 • Racerjakket for å holde varmen pausene
 • Poncho er fin å ha til klesskifte

Besøk fluid.no for å finne det du trenger.

Smarte pauser

Er du på en spot uten vindskygge er et godt tips å ta pausen i ly for vinden ved å sette deg under duken på kiten. Mange av de som kiter på vann under vinteren velger tørrdrakt, så om du er en skikkelig frysepinn kan det være et godt alternativ.

Husk at med vind er de effektive kuldegradene flere grader lavere enn det værmeldingen på Yr viser. Vind fra nord og øst er kaldere enn vind fra sør eller vest.

Når kommer solgangsbrisen?

Etterhvert som gradstokken kryper oppover kan vi være heldige og få flere dager med vind. Solgangsbrisen er en effekt som kommer av at lufttemperaturen er <10 grader varmere enn havtemperaturen. Derfor oppleves dette som regel på våren når havet fortsatt er kaldt.

Solgangsbrisen påvirkes av flere faktorer, og litt regndråper eller vind fra feil retning kan hindre at solgangsbrisen slår til. Værmeldingen melder ikke om solgangsbris da denne ofte er lokal og vanskelig å forutsi.

Solskinnsdager med 20 grader og lite vind eller vind fra sør/sørvest gir gode utsikter for at solgangsbrisen kan slå til. På spoter med kaldt vann (f.eks elvemunninger) blir effekten større. I Oslo blir for eksempel solgangsbrisen ofte sterkere på Verket enn på Larkollen da vanntemperaturen på Verket er lavere.

Få oppdateringer på Svelvikstrømmen Kiteriders på Facebook og Kite Spot Larkollen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *